Специализираният наказателен съд остави в ареста двамата началници от ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, уличени за участие в организирана престъпна група, като взе за тях мярка „задържане под стража“. 

Двамата висши антимафиоти са обвинени, че са рекетирали групи за разпространение на наркотици и са били заловени благодарение на съдействието на изнудвано от тях лице.

За третия от участниците в групата - Василена Фикирлийска – служител в МВР, съдът не взе мярка. Тя е била касиер, твърдят разследващите.

Василена Фикирлийска беше освободена, тъй като според съда няма доказателства за участието й в организираната престъпна група.  

Четвъртият задържан не е от системата на МВР. Той е с мярка „парична гаранция“ и е направил пълни самопризнания, като е разкрил и детайли от дейността на групата.

Разобличаването на групата започнало след сигнал на криминално проявен, когото антимафиотите изнудвали. В съдебната зала днес стана ясно, че това е соченият като основен играч на наркопазара с прякор Стъкларя. Искани му били между 5 000 и 10 000 лева. На срещата отишъл началник на сектор от отдел "Наркотрафик" - Кирил Ванков. Там бил арестуван. 

По-късно е задържан и началникът на отдел "Наркотрафик" - Цветан Панков, като в него са намерени белязани пари. Според обвинението двамата антимафиоти са покровителствали наркогрупи, които са си плащали, давали са им информация за планирани акции и са атакували конкурентите им. 

Разследването на групата е продължило една година, но е било по-интензивно през последните месеци, тъй като антимафиотите са били изключително конспиративни.

"Всички тези свидетели са ни много ядосани за това, което правим. Не позволявайте на организираната престъпност да се саморазправя така с нас", заяви пред съда Кирил Ванков, началник сектор в отдел "Наркотрафик" в ГДБОП.

Защитата изтъкна още, че един от свидетелите е бил обявен за международно издирване и се е появил точно в момента на акцията срещу антимафиотите.