Теменужка Петкова: При коалиционен формат министрите да се разпределят спрямо електоралната тежест на всяка партия

Това предлагат като формула за управление след изборите на 27 октомври от ГЕРБ

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  08:51 ч. 15.10.2024 г.
 

„Според нас тази политическа сила, която е първа след изборите, трябва да излъчи министър-председател. Ако има коалиционен формат на управление, то министрите трябва да бъдат разпределени на базата на съответната електорална тежест на политическите субекти, които участват в тази коалиция.“

Тази форма на управление след изборите на 27 октомври предложи Теменужка Петкова, кандидат за депутат от ГЕРБ. 

Припомняме, че Томислав Дончев, Росен Желязков и Тома Биков от ГЕРБ вече бяха в студиото на bTV и заявиха своите условия, но и казаха, че са готови на „самоувреждащи“ компромиси, за да съставяне на работещо правителство.

„През последните близо 4 г. хаоса и безвремието се насадиха крайно в българското общество и всички виждаме последиците от това. Много ми се иска след 27 октомври да имаме стабилно правителство и всички да проявят необходимата отговорност, за да може да спасим България“, каза Петрова.

 

„Виждате какво се случва с публичните финанси на страната. Това е един много тревожен и опасен факт, който само преди дни служебният министър съобщи – става дума за дефицита, който се очаква през 2025 г. от 18 млрд. лева. Това е катастрофа за публичните финанси“, заяви още тя. 

А преди два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново повтори тезата си за времето на управление на ПП-ДБ, БСП и ИТН с висока инфлация и цени на горивата:

„Обраха ви, както кардарашите обират хората“, каза той от Разград на 13 октомври.

„Ние сме сигнализирали компетентните органи, така че аз се надявам те да са си направили своите проверки“, коментира Петкова.

„Колегите от ПП-ДБ бяха изградили съществуването си около това, че ГЕРБ краде. Всъщност всички ние бяхме обвинявани, че сме крадци. Почти 4 години вече сме извън управлението и няма нещо, което да се потвърди“, заяви още тя.

„Решението не е никак лесно и изисква консолидиране на усилията на всички политически сили. Ние от ГЕРБ сме категорично против това да бъдат увеличавани данъците. Излизането от тази ситуация е възможно само чрез развитие на икономиката - няма как да вземем кредит, да взимаме дългове“, обясни тя. 

Целия разговор вижте във видеото.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK