Идеята за нова Конституция показва, че чуваме хората – виждаме какъв е дневният ред и той е свързан с рестарт на системата. Това заяви в „Тази сутрин“ енергийният министър Теменужка Петкова. По думите ѝ проектът за нов върховен закон е само основа за водене на дебати. 

Относно събирането на необходимите 120 подписа, за да се допусне в парламента обсъждането за свикване на Велико народно събрание – Петкова посочи, че зависи от консултациите с останалите парламентарно представени политически сили, които започват днес. 

„Първо ще проведем разговори с нашите коалиционни партньори. Така е редно. След това всяка една от парламентарно представените политически сили е добре дошла за диалог. Ние сме отправили покани към всички. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени всички предложения“, допълни Петкова. 

Енергийният министър коментира и исканата оставка на правителството. По думите ѝ в момента на страната е необходима стабилност, а такава не може да се осигури в условията на хаос.„Все по-често си задавам въпроса – тези хора дават ли си сметка към какво тласкат държавата и има ли някой, който да поеме отговорността за това. Защото на фона на пандемията от COVID-19, икономическата криза, която се задава и безработицата – последното нещо, което е необходимо на България е да има хаос и юмруци“, посочи още тя. 

Петкова допълни, че правителството е легитимно избрано, държавата е стабилна и предсрочни избори не са необходими. Тя беше категорична, че идеята за нова Конституция не е опит за печелене на време от страна на кабинета. 

Тя коментира и разминаването между очакваните и получените изравнителни сметки за парно. Енергийният министър обясни, че в края на месец октомври КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни и газорапределителни дружества, за да провери дали има проблеми с фактурите за крайните потребители. 

„До края на този месец хората могат да подадат жалба, ако не са удовлетворени от отговора, могат да се обърнат и към Министерството на енергетиката, където контролните органи на министерството могат да извършат проверка по всеки един конкретен случай“, допълни тя. 

Относно договора между България и Гърция за включването на страната ни в в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Петкова обясни, че по този него се работи от три години. Тя уточни, че на подписването на договора в Атина са присъствали двама американски посланици – в България и Гърция. 

Снимка: btvnovinite.bg

„И посланик Мустафа, и посланик Пайет поздравиха лично премиера Борисов за стратегическото решение България да участва в този проект, който има значение не само за България, но и за целия регион“, каза Петкова и посочи, че проектът е гарант за енергийната сигурност на страната. Тя призна, че САЩ ще имат възможност да доставят втечнен природен газ на този терминал, но това предполага конкуренция и по-добри цени за България. 

Петкова отхвърли възможността Русия да не одобрява новия проект, в който се е включила страната ни. Енергийният министър посочи, че не се очакват санкции от американска страна за „Балкански поток“, защото проектът няма нищо общо с „Турски поток“ и „Северен поток-2“. 

„Инфраструктурата е единствено и само българска, плащаме я ние, не участва друга компания освен „Булгартрансгаз“, така че няма никакви притеснения. Провели сме необходимите търгове, за да се резервира капацитет, всеки е можел да се яви“, уточни тя. 

Енергийният министър посочи, че изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен е напуснал по лични причини. Той заемаше този пост за втори път, като Петкова призна, че през 2016 г. тя лично го е освободила заради финансови проблеми в ръководеното от него дружество. Тя отхвърли спекулациите, че той се разделя с поста си заради лошо управление на БЕХ, допълни, че не знае той да е имал връзки с „Мултигруп“ или да е защитавал интереси на ДПС.