Няма логика в това цените на топлофикацията да бъдат повишавани, при условие, че цената на природния газ пада, а тя формира 70-75% от цената на топлинната енергия.

Това заяви народният представител от БСП Таско Ерменков.

За „Тази сутрин“ той коментира, че връщанията на надвзети пари ще бъде по-скоро прихващане от сметките. По думите му това е равнозначно на това да се получат физически парите.

Депутатът обясни, че само на ползвателите или техните крайни снабдители, получавали газ от „Булгаргаз“, ще бъдат включени в прихващането. Същото важи и за топлофикациите, купували газ от „Булгаргаз“, допълни той.

„В случаите на потребление на газ, различен от този на „Булгаргаз“, няма да има прихващане. Всичко се изчислява от КЕВР въз основа на данните, които ще получи от „Булгаргаз“ за месечните разлики в цените от края на юли 2019 г. до края на март 2020 г.“, подчерта Ерменков.

Той обясни, че от левицата са заявили позицията да бъде въведе мораториум върху плащанията, за да може когато хората започнат да ходят на работа и да получават заплати след края на извънредното положение, да се договорят с доставчиците на комунални услуги как да възстановят дълговете и то безлихвено.

„Управляващите не го приеха и го оставиха на обещанието на фирмите, че няма да прекъсват предлаганите услуги“, допълни той.

Народният представител смята, че вземането на кредит в момента, макар и безлихвен, също не е решение.

По думите му стана ясно, че е важно да се знае какви ще са етапите на излизане от извънредното положение и какви мерки ще бъдат предприети след него.