В средата на юли се очаква да излязат първите изравнителни фактури за възстановяване на суми по стари сметки за газ, парно и топла вода. Това обяви в „Тази сутрин“ енергийният министър Теменужка Петкова.

Това става възможно, след като депутатите гласуваха промените в Закона за енергетиката, които регламентират предоговорените цените на синьото гориво между „Газпром“ и „Булгаргаз“.

Преди потребителите да почувстват реално отстъпката във фактурите си – има доста дълъг процес. 

В рамките на 30 дни Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да утвърди новите цени на газа от август 2019 г. до 31 март. След това до 20 дни „Булгаргаз“ трябва да направи преизчисления и да подпише със своите клиенти – индустриални консуматори, топлофикационни дружества, доставчици на газ. 

След подписването на това споразумение общественият доставчик има 14 дни да преведе обратно съответната сума. Едва тогава може да се направи преизчисление на цената за крайния потребител. 

„С първата възможна сметка, след като бъде извървяна процедурата, хората, които плащат своите сметки на база месечно потребление – ще получат намаление в цената. Ако разликата е по-голяма от сумата, която той дължи – това приспадане ще продължи до стопяване на разликата“, уточни енергийният министър.

Петкова заяви, че приблизително 72 млн. лв. ще получат топлофикационните дружества от страна на „Булгаргаз“, крайните снабдители - над 22 млн. лв., а индустрията - между 5 и 7 млн. лв.

Енергийният министър посочи, че има добър диалог с българския бизнес, но са имали да решават тежки проблеми. Тя коментира, че индустрията е поискала оставката ѝ, защото до тях е достигнала невярна информация.

„Не знам как може да има такова твърдение, че искам да отклоня 45 млн. лв.? Може да е грешка в комуникацията, но това, което е достигнало до българския бизнес не отговаря на истината“, каза още тя.