Работодателите поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), чийто ротационен председател е Конфедерацията на работодателите и индустриалниците в България (КРИБ), обявяват позицията си в декларация до медиите.

Поводът е как "Булгаргаз" ще връща на клиентите си надвзетите суми, след като страната договори с "Газпром" намаление на цената на руския природен газ със задна дата, в сила от август 2019 г.

Според бизнеса в България, се има намерение "да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лв. от индустрията в България. В момент, когато икономиката е поставена на колене, казват работодателите. Те настояват въпросът с надвзетите пари да бъде уреден еднозначно и безусловно.

От Министерството на енергетиката отказаха да коментират искането на работодателите.

В АОБР влизат още Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Декларацията идва няколко часа, след като парламентарната енергийна комисия одобри промените в Закона за енергетиката, с които се уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“ ЕАД.

"Свидетели сме на намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лв. от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят! Това не са пари от бюджета! Това са пари, които индустрията е платила за по-скъп природен газ на "Булгаргаз", респективно на "Газпром". "Газпром" върна тези пари за надплатени сметки на "Булгаргаз". Следователно трябва да ни се възстановят за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 година", заявяват работодателите, цитирани от БГНЕС.

Работодателите искат оставката на енергийния министър поради няколко причини:

  • опит за отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията;
  • поставяне на индустрията в кризисна ситуация от 1 януари 2020 г.;
  • проява на изключителна некомпетентност  и незачитене на интересите на бизнеса в период на криза";

В декларацията се посочва още, че за периода от 01.01.2020 г. до 31.03.2020 г. става дума за необосновано високи цени и надвзети суми за закупени количества природен газ в размер на милиони левове, които са заплатени от индустрията. 

"Настояваме възстановяването на сумите да бъде постановено еднозначно и безусловно, предвид и спирането на работа от редица предприятия в България поради пандемията от COVID-19 и извънредното положение, в това число и за осигуряване възможността на индустрията да запази хиляди работни места и трудова заетост", казват от АОБР.