Между 8 и почти 27 процента по-евтино ще плащаме за парно и топла вода през април, реши Комисията за енергийно и водно регулиране.  По думите на председателя на регулатора Иван Иванов средното намаление е в размер на 22 на сто.

Природният газ поевтинява с 43 процента. Нова цена на природния газ ще се определя за всеки месец. Ще се формира на базата на борсовите цени. До промяна на цените на парно и топла вода ще се стига при изменение в цената на газа с повече от 5%.

Все още не са минали през НС законовите изменения, които да позволят на КЕВР да започне да прави разчети за връщане по вече платени сметки от август досега.

До корекциите се стигна, след като Русия намали цените за България със задна дата като резултат от антимонополното решение на ЕК срещу "Газпром".

Къде - колко

Най-осезаемо ще усетят поевтиняването в абонатите на топлофикацията в София – 26,5% Във Враца сметките да топла вода и парно ще намалеят с 22,5%, във Велико Търново – 17,5%. Следват Бургас (17,3%), Разград (16,9%), Плевен (15,7%) и Пловдив (12,1%).

Най-малко ще е намалението във Варна – 8,3 на сто.

Комисията за енергийно и водно регулиране не предвижда промени на цените на тока за април.