Таня Станева е бесарабската българка, която в първите дни на войната ни разказваше и показваше случващото се в украинската столица Киев.

Преди 20 дни Таня се събужда с новината, че военните действия в Украйна вече са факт. След една мъчителна седмица в сърцето на военните действия, тя успя да се събере със семейството си в украинско село.

Сега Таня вече е в България. Казва, че е по-спокойна, но не престава да мисли за своите приятели, които са в Украйна.

„Имаме много приятели, които отидоха в централната отбрана. Ние само се питам и жив ли си, какво става… Това е един въпрос, с който ставаш, с който си лягаш всеки ден. Проверяваш близки и приятели дали са живи“, казва Таня.

Неин приятел е останал в Киев при болната си от рак майка. Той ѝ разказва какво се случва в града.

Гледката на гарата, от която е тръгнала към България, също е била потресаваща - хора се придвижват пеша с домашните си любимци и със страх в очите.

„Щом дойдоха вчера, вървях по улиците на София, гледам хората си пият кафе свободно, така също беше Киев, преди да стане това. Аз съм готова да се върна и с голи ръце всеки един камък да събирам. Толкова ми е драг този град – аз там и се учих и живях“, каза през сълзи бесарабската българка.

Тя не може да си представи как ще продължи животът в Украйна, когато войната приключи.

Какво още разказа Таня Станева - гледайте във видеото.