Майстори на турското кафе казват, че то се пие на сладки приказки и е израз на гостоприемство. Турция не е производител на кафе и въпреки това „турското кафе“ е известно по целия свят.

Турското кафе не се пие на крак, още по-малко пък в картонени чаши. Капчица е част от ритуала, също както и приготвянето на самото кафе.

„Когато искат ръката на една девойка, тя прави турско кафе за цялото семейство и по този начин посреща своите гости“, обяснява собственичката на турски ресторант Таня ТуркянТурското кафе някога се е правило в джезве на пясък като три пъти кипва и завира. Машините за турско кафе спазват същия принцип - кипват го три пъти и също използват пясък.

„Има един много красив израз, който в превод означава: „Една чаша кафе има хатър за четирийсет години в другия човек, с който си го изпил“, казва още Таня Туркян.

Кафето е готово, но преди да се разлее в чашата, онази капчица вода се изсипва обратно в джезвето - тя символизира любовта, с която домакинът е приготвил кафето и то става още по-вкусно.

„Разговорът винаги си е разговор, но с турско кафе той е по-сладък“, категорична е Таня Туркян.