Турското кафе бе включено в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на света. Това бе решено на заседание на Комитета на ЮНЕСКО, което се състоя в азербайджанската столица Баку, предаде АФП.

В заседанието участваха около 800 представители от 116 държави. По време на заседанията са били обсъдени общо 38 предложения. Това за включване на турското кафе в списъка на световното нематериално културно наследство е било прието със значително мнозинство.

Включването в списъка и под защитата на ЮНЕСКО се счита за голямо признание за кафето, което заема важно място в бита на турското общество не само като традиционна напитка, но и като средство за общуване, неотменна част от редица традиционни ритуали, гостуване, сватосване, диалог, споделяне и др. „Сърцето иска раздумка, кафето е само предлог", гласи много популярна турска поговорка.

Преди турското кафе, други десет традиционни културни ценности на турското общество бяха включени за опазване от страна на ЮНЕСКО. Това са мазните народни борби в Къркпънар, Одринско, старинният театър на сенките Карагьоз и Хадживат и др.

Турция се подготвя да предложи за включване в нематериалното културно световно наследство и изкуството ебру - рисуване върху водна повърхност, чиито традиции са от епохата на Османската империя, което стана много популярно и в наше време.