Екип на „Тази неделя“ посети възрожденско кафене в Трявна, където правят кафе на пясък.

По време на Възраждането кафето започва да навлиза по нашите ширини. Богатите търговци внасяли новия аромат основно от Истанбул.

Така нареченото „турско кафе“ се приготвя по специален начин – на пясък. Днес едно от малкото места в България, където все още се приготвя така, както и някога, е Трявна.

„Кафето като напитка навлиза в Трявна специално втората половина на XIX век и то се е смятало дори за луксозна стока. Обикновено при посрещането на гости за имен ден, например, след като премине цялата почерпка, кафето е последното, което се сервира. Това е един знак, че гостуването е приключило и гостите вече могат да си тръгват“, разказа Даниела Дафкова, уредник в Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство в Трявна.

Според стари предания кафето се поднасяло на съпруга в деня на сватбата му като тест – с много сол. Той трябва да прояви мъжественост и да изпие соленото кафе наведнъж. Ако не успее, това означава, че не е готов за този брак.

Милена Минчева наследява умението от своята баба и се грижи за пресъздаването на възрожденския дух в своето кафене вече 10-а година.

Традиционно готовото кафе се сервира с една лъжичка бяло сладко.