Нямаше противоречиви решения по време на вчерашното гласуване на бюджета за Държавното обществено осигуряване. Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски. 

„Стигна се до различни гласувания, приемане на различни размери на COVID добавките за пенсионерите, но в крайна сметка българският парламент прие 120 лв. да получи до Нова година всеки пенсионер. Както и да бъдат преизчислени пенсиите, като се повиши коефициентът от 1,2 на 1,35 за всяка прослужена година“, коментира социалистът. 

Относно предупреждението на финансовия министър Асен Василев, че няма средства за подобно мащабно увеличение, Свиленски посочи, че не се „залага бомба“, защото вносителите на предложението са го обосновали. 

„Пари има, да не се спекулира, че няма пари. Нашите възрастни родители заслужават поне този жест“, допълни депутатът. 

Той беше категоричен, че БСП са били последователни в гледането на бюджета и отхвърли обвиненията, че левицата се е „сгодила“ за ДПС и ГЕРБ.

„БСП няма как да не подкрепи всеки лев, който ще бъде даден в повече на българите. Както и да искат да ни пакетират, ние ще подкрепяме предложенията в полза на българските пенсионери“, допълни той.