Хаос в Народното събрание и бламиране на бюджета – ГЕРБ, ДПС и БСП се оказаха с мнозинство в залата и подкрепиха приходна част на бюджета различна от тази, която е приета в бюджетната комисия.

Това означава, че разчетите, които са направени до момента за увеличаване на пенсиите и други социални разходи, вече не отговарят на така приетата финансова рамка.

Заради ситуацията се стигна и до прекъсване на пленарното заседание, както и извънредна среща при председателя на парламента.

От парламентарната трибуна служебният министър на финансите Асен Василев заяви, че ако депутатите си измислях приходите, това е равносилно на взривяване на бюджета.

„Правителството е направило издържано предложение. Комисията по бюджет и финанси е проявила достатъчно разум, разгледала е предложението, нанесла е корекциите, които са необходими, използвайки калкулатор – така, че приходите са равни на разходите“, обясни Василев.

„Защо не слушате вашите собствени експерти?“, попита Василев.

Когато депутатите се върнаха в залата, въпросите останаха и се даде предложение за прекъсване на заседанието, за да се направят нови сметки на разходите.

Предложението да се прекрати заседанието беше отхвърлено от депутатите.