Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание. Оставката ѝ поискаха депутатите от ДПС и БСП, които събраха 96 подписа за отстраняването ѝ.

„Мотивите, които внесохме, бяха качествени и изчерпателни. Отразиха цялата дейност на Цвета Караянчева през тригодишния период и нашите притеснения и искания за това да бъде отстранена от поста“, каза в „Тази сутрин“ Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ "БСП за България".

По думите му те са защитили мотивите си за исканата оставка, но управляващите не са представили аргументи и опровержения на нито един техен мотив.

„Аргументите, които представихме, са поне пет. Най-важният е законодателният процес, който ни притеснява, а именно забавянето на законопроекти на опозицията. Второ – внасянето на предложения между първо и второ гласуване по закони, които нямат нищо общо с разглеждания законопроект“, обясни Свиленски.

„Ясно сме заявили, че този парламент е изчерпан. Ние няма да дадем възможност всеки един ден той да заседава. Избирателите искат този парламент да се саморазпусне и да се отиде на предсрочни избори“, каза той.

Във връзка с изслушването на главния прокурор Иван Гешев в парламента, където представи 8-месечния доклад за свършеното от държавното обвинение, Георги Свиленски коментира, че по дела, по които той е искал да даде повече информация, е взел разрешение от наблюдаващия прокурор да говори повече, отколкото позволява закона.

„По други обаче, които са интересни – за записите на Борисов, за снимките в неговия дом – изведнъж се оказа, че няма разрешение и не може да даде повече информация“, коментира Свиленски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!