Извънредното заседание на Народното събрание ще е предизборна кампания. Около тази теза се обединиха журналистът Стояна Георгиева и политологът Цветанка Андреева в сутрешния блок на bTV „Тази сутрин“.

На извънредно заседание от 13:00 часа парламентът ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с осъвременяването на пенсиите от 1 юли.

Миналата седмица председателският съвет на Народното събрание реши във вторник да се проведе извънредно пленарно заседание по искане, внесено от народни представители от ПП-ДБ.

„Очаквам продължение на сблъсъците и стилистиката, които наблюдавахме в сглобката“, каза Георгиева.

„Като изключим предмета на днешното заседание, в днешния ден ще видим трибуна за предизборна битка. Има случаи, в които това има дълбок смисъл. Например, когато имахме случая „Дебора“, когато се парламентът се събра. Всъщност тогава имаше обществено значимо събитие, за което добре, че се свика НС“, заяви Андреева.

Според Георгиева практически няма предизборна кампания.

„Тя не е ярка и вълнуваща. Не може да увлече избиратели, спорно е да се каже дали би убедила колебаещите се накъде да тръгнат. Хората на база други фактори взимат решения“, коментира тя.

По думите ѝ залогът е голям, както на всички избори:

„Зависи какво ще е управлението след това. Дотук в тази кампания и заявките за бъдещо управление, се вижда ярко официално декларирано желание на Пеевски да ръководи нещата. Лично и показателно бе как се разви кризата с ректорите и недоволството, че не е придвижена процедурата за отпускане на парите за университетите. В началото имаше среща на ГЕРБ и ДПС, на ниво заместници, с ректорите. На следващата среща, когато се разреши кризата, беше само Пеевски и синдикатите. Главчев само обяви, че се отпускат парите.

Има и прогнози за партиите и напълно реалистично е ГЕРБ и ДПС да имат 121 депутати“, обясни Георгиева.

Андреева обаче не видя подобен сценарий, като заяви, че подобна заявка за нова сглобка не е имало от страна на двете партии.

„Няма такова нещо на декларативно ниво. Даже напротив казаха, че не е достатъчно да управляват заедно. Могат да са част от проевропейско мнозинство, но не и като съставни част на един кабинет. Политическият страх, че Пеевски може да стане премиер, беше изговорен, и той е част от пропагандното клише. Той има право на такава заявка, политическата криза е да има воля да се управлява, а страхът от власт проваля политиците и ги измества на задните места. Не е страшно, че някой е изразил воля да управлява. Това, че всеки един кабинет оттук насетне ще е коалиционен, е ясно – центърът около който ще се сформира властта очевидно ще е ГЕРБ“, политологът.