250 дози ваксини са доставени на Враца, Монтана и Видин – по 100 за Враца и Монтана и 50 за Видин. 

От 4328 медици в Северозапада едва 1661 желаят да се ваксинират. Сто медици от първата линия във Врачанска област ще бъдат ваксинирани.

Имунизацията в белослатинската болница започна веднага след доставката на ваксините.

Сред първите ваксинирани са директорът на болницата Николай Димов и д-р Стела Панчева от COVID отделението. 

„Три месеца работя с COVID болни, но нямам антитела и не съм преболедувала. Чаках с нетърпение тази ваксина, защото за мен е глътка спокойствие“, отбеляза и д-р Стела Панчева. По думите й пациентите чакат с нетърпение ваксинацията.

Отделението и в момента е пълно. Въпреки това част от персонала на болницата, а и на другите лечебни заведения в областта все още е скептично настроен.

"Аз не мога да кажа какъв е страхът. Най-вероятно това, че не се познава достатъчно добре ваксината. Второто, което е - чакат първите да минат", посочва Николай Димов, управител на МБАЛ-Бяла Слатина.

От всички планирани вчера само една сестра не е била ваксинирана заради високо кръвно. Днес вече има нови желаещи от други отделения.

Заради горчивия опит от закъсняло лечение през годините хирургът д-р Вилхелмов е убеден в ползата от ваксината. 

"Българският народ е скептично настроен спрямо доста неща и толкова време е лъган в годините, че просто не вярва на никого и на нищо, но трябва да повярва вече", призова д-р Светослав Вилхелмов.  

От местната здравна инспекция също призоваха за повече смелост.