„Специалната военна операция стигна до момент, в който Русия обяви частична мобилизация. Това е ключовият момент между операция и война – даде се заявка за война. Дали и кога ще започне тази война и нейната ескалация – предстои да видим“.

Така лидерът на „Български възходСтефан Янев коментира войната в Украйна. Той и партията му смениха позицията си за изпращане на военна-техническа подкрепа на Киев и гласува „за“.

„Различията в позицията съответстват на обстановката на място“, смята Янев. Той е категоричен, че Русия е агресор.

На въпрос дали европейските държави ще могат да предоставят още оръжия на Украйна, Стефан Янев коментира, че това е обект на спекулации.

„България изпраща помощ навреме. Разликата е между специална военна операция и война“, каза още лидерът на „Български възход“.

Относно скандалите в НС за посещението на военния ни министър в Украйна, Янев коментира, че става въпрос за различие относно функционирането на служебното правителство.

Опитите за съставяне на кабинет

„Вторият мандат още не е дошъл, да видим кой докъде е готов да стигне и с какви компромиси“, каза Янев по повод предстоящите разговори с „Продължаваме промяната“.

Той уточни, че писмото от академик Николай Денков е пристигнало и предстои „Български възход“ да го обсъди, за да вземе решение ще се яви ли на срещата с ПП.

„Разковничето е в екипната работа и от това зависи какъв ще бъде целия кабинет“, смята Янев.

На въпрос какъв политически лидер иска да види в своя отбор, ако третият мандат отиде при „Български възход“, Янев коментира, че „отборът не зависи от звездата“.