През последните месеци нивата на азотен диоксид в София остават високи, съобщи Стефан Димитров от airbg.info,. Организацията започна да измерва замърсяването на въздуха в столицата през юни 2019 г. и целта е това да продължи до юни 2020 г.

То се извършва от доброволци, които поставят специални дифузионни тръби на 30 различни места из София. Измерванията се правят за 28-30 дни и резултатите се изпращат в лаборатория в Швейцария.

Резултатите за юни, юли и август бяха сравнително добри, защото тогава има по-слаб трафик в столицата, но въпреки това по натоварените булеварди и кръстовища бяха измерени завишени нива на азотен диоксид. През следващите три месеца замърсяването беше много по-сериозно – два пъти над нормата.

Зимата беше благосклонна към нас – вятърът до голяма степен издуха замърсяването от отоплението с твърдо гориво и от колите, отчете Стефан Димитров. Отново обаче се отчита замърсяване на въздуха над нормата.

По думите на Димитров напоследък учени изследват връзката между качеството на въздуха и начина, по който се преболедува коронавирусът. Оказва се, че смъртността е по-висока в по-замърсени райони, каза експертът.

Той напомни, че макар да не виждаме и усещаме мръсния въздух той трайно уврежда нашето здраве.