„Защо трябва да се отстрани предсрочно главният прокурор? Това не е най-големият проблем в съдебната система“, заяви юристът Антон Станков в „Тази сутрин“.

Станков коментира и случая, когато в ролята си на правосъден министър е поискал отстраняването на главния прокурор Иван Филчев: „Тогава имах един много сериозен разговор с Никола Филчев и си дадох сметка, че не постъпвам правилно, че става въпрос за междуличностни отношения и това не в полза на държавата. Бях помолен от министър-председателя Симеон Сакскобурготски да проведем такъв разговор с какво ме убеди“.

Според Станков за отстраняването на главния прокурор вече има работещ механизъм. Същият механизъм може да се приложи и срещу ръководителите на ВКС и ВАС.

По думите на Антон Станков процедурите по отстраняването на главния прокурор не са сами по себе си, те гарантират права и той очаква да има дълго обсъждане и множество процесуални въпроси.

Бившият правосъден министър смята, че главният прокурор може да бъде разследван и от „адвокат“, който да получава права на прокурор от ВСС.

Според бившия правосъден министър правителството е отворило много фронтове - съдебната система, Украйна, Македония. Управляващите няма да издържат на толкова много войни, категоричен бе Станков.

Станков коментира и темата за исканото освобождаване на шефа на НСО Емил Тонев като негов адвокат. Според него НСО е било длъжно да предаде записите от камерите в Министерски съвет, след като прокуратурата ги е изискала и определи искането на освобождаването на Тонев от поста като несправедливо.

НСО не имало как да знае дали в Министерски съвет идват защитени свидетели. Има си процедура за брифиране за класифицирана информация, отбеляза бившият правосъден министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!