Истината е, че създадохме специализираните структури, за да отчетем пред ЕС, че нещо правим – с ясната цел, че те няма да работят по начина, по който трябва да се работи срещу организираната престъпност и тероризма. Това призна главният прокурор Иван Гешев по време на отчета на държавното обвинение.

Двуинстанционният Специализиран наказателен съд и Специализираната прокуратура бяха създадени по времето на първото правителство на ГЕРБ, като тогавашната власт твърдеше, че така изпълнява предписанията на Брюксел. Към структурата, в която Гешев беше административен ръководител, на по-късен етап минаха и корупционните дела.

От години критици на статуквото в съдебната система настояват за закриването на структурите заради ниска ефективност – голям процент от осъдителните присъди всъщност са споразумения с прокуратурата за по-леки наказания. Настоящото парламентарно мнозинство пое курс към премахване на спецсъда и спецпрокуратурата – ход, на който главният прокурор остро се противопоставя.

„Въпреки колебливата подкрепа на държавата – съчетана с европейския натиск и странното съвпадение – хора, които в голямата си част имат някакви идеи, (структурите) станаха ефективни и ефикасни – станаха опасни за организираната престъпност. Резултатът е, че предстои да бъдат закрити – те работят и са най-ефективни след 1989 г., (а) трябваше да функционират и да имитират дейност по начина, по който се случваше преди това“, коментира Гешев.

Той направи и друго признание: „Ние се опитахме да излъжем европейските партньори, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията. Ние се променяхме, истината е, че се променихме много, но не толкова, колкото можехме да се променим. Трябваше да отчетем формално нещо, което не желаехме да го свършим. Променяхме се под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка“.

Гешев повтори две свои известни тези – по-старата, от времето, когато ГЕРБ беше на власт и идваха критики от Брюксел заради върховенството на закона у нас („Ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент и той стана безполезен“) и по-новата, която той артикулира по времето, когато ГЕРБ минаха в опозиция („Факт е, че е необходимо по-засилено сътрудничество с европейските институции“).

Главният прокурор подчерта, че процесите у нас в момента нямат аналог в юридическата му практика и е чел за тях само в историческите книги, като „цената ще я платят българските граждани, а може би в някакъв момент – и европейските“).

98 на сто от делата в прокуратурата са приключили с осъдителни присъди - показва още отчетът на държавното обвинение за последните 3 години.

В момента има образувани над 200 дела за корупция, казаха още от прокуратурата. Отчетен е и ръст на наблюдаваните разследвания за миналата година, които са с 12 процента  повече спрямо 2020 година.