Буря в чаша вода. Така журналистът на bTV Иван Георгиев описа напрежението по оста Сърбия – България. Повод за спора стана острото изказване на сръбския първи вицепремиер Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов.

Днес сръбският посланик Владимир Чургус е привикан във Министерството на външните работи.

„Този скандал обслужва основно вътрешнополитически проблеми, които сръбското правителство в момента има. Косово е една основна част от сръбската национална доктрина, тема, която 10 години е емоционална за сръбските граждани, затова се използва при решаването на дългосрочни или краткосрочни вътрешно или външнополитически проблеми”, уточни журналистът.

По думите на Георгиев, сръбските медии са под контрола на управляващите – в лицето на премиера Александър Вучич. Той допълни, че темата Косово всекидневно е на първите страници на вестниците и списанията в западната ни съседка.

„Ако човек не внимава и се информира само от сръбската преса – ще остане с впечатлението, че всеки един момент, сръбската войска ще влезе, за да си върне Косово”, допълни Георгиев.

Журналистът коментира, че вчера външният министър на Сърбия Ивица Дачич си е позволил да спомене българския национален интерес, език и името на Гоце Делчев в контекста на този скандал.

„Всеки човек, който познава историята на Вардарска Македония, територията, която днес наричаме Република Северна Македония, е  наясно, че представител на сръбската държава да говори за разбиране на българските интереси – е цинизъм. В продължение на десетилетия, всичко което е били българско е минало през сръбския нож, огън и куршум, за да бъде изтрито”, коментира още Георгиев.