Напрежение около Посетителския център за наблюдение на птици край Поморийското езеро. Причината – изтече 10-годишният договор за стопанисването му от природозащитната организация „Зелени Балкани“ и общината си иска сградата обратно. 

Гривести рибарки и корморан са накацали по коловете. Освен тях, още над 260 вида птици могат да бъдат видени в Поморийското езеро.

Според орнитолозите терасата на Посетителския център е най-доброто място за наблюдение на птиците. Над лагуната минава Виа понтика, а във влажната зона могат да се видят над 260 различни видове птици. 

„Този център е изграден от „Зелени Балкани“, по наша инициатива и проект. Той е част от една дългосрочна консервационна програма на Поморийското езеро. Това не е просто сграда, това е цялостен туристически продукт“, каза Елена Стоева от „Зелени Балкани“. 

Тя уточни, че проблем не е собствеността на сградата, а гаранция, че тя ще бъде използвана по предназначение. По думите ѝ нищо не налага организацията спешно да напусне. 

„2/3 от това, което казват не е вярно. Преди 15 години ясно е записано, че срокът на договора е до 20 август 2020 г. Тоест, това, което се говори, че „Зелени Балкани“ са го изградили – не, това са партньорски взаимоотношения. Пред обществеността излиза, че ние ги гоним. Напротив, оставяме ги да си продължат дейността до 30 септември. След това Община Поморие си става собственик на Посетителския център“, отговори кметът на Община Поморие Иван Алексиев. 

Той заяви, че след промяната в собствеността дейността на Посетителския център ще се запази. Определи като спекулации твърденията, че сградата ще се превърне в хотел.

Заради природозащитната бригада срокът за напускане на центъра е удължен до края на септември.