Сигнали за замърсяване в Поморийското езеро докара екоинспекцията на проверка. Западният бряг на защитената местност прилича на площадка за строителни отпадъци.

Проверката на инспекторите установила, че замърсяване във водата на езерото няма. Видимо обаче не така стоят нещата с площта около него.

„Поради своето местоположение западната част на защитената местност е трудна за опазване. Общината прави всичко възможно. Както виждате това са строителни отпадъци от битови ремонти, които са изхвърлени тук от недобросъвестни граждани. Мерките, които е предприела общината, е периодично почистване на района“, коментира пред bTV Николай Капчиев, инспектор по околната среда.

По думите му вече има глобени нарушители, а една от мерките, за да спре замърсяването, е ограничаване на отстъпите от южната и от западната страна на езерото.

Очаква се и реализацията на вече одобрен проект, който включва консервация и видеонаблюдение на целия район.

Община ще постави денонощно видеонаблюдение на езерото, с което ще може да санкционира нарушителите. Констативен протокол ще бъде съставен на Община Поморие, защото не са опазили бреговете на езерото чисти.

"Всяка година ние изпълняваме предписанията на РИОСВ-Бургас, но това на нас ни коства много средства. Хората, които имат такива транспортни средства със животинска тяга мислят всякакви хитрини, блокираме пътища до тука", обясни Иван Алексиев, кмет на община Поморие.