За първи път след оттеглянето на руските сили журналисти влязоха в зоната на авариралата АЕЦ „Чернобил“. Единственият български екип сред тях беше този на bTV.

Причината за повишеният интерес към зоната не беше 36-тата годишнина от аварията в централата, беше липсата на информация какво се случва там по време на окупацията. Международната агенция за атомна енергия загуби връзка с АЕЦ „Чернобил“.

Макар централата да не работи, но това не означава, че тя не е опасна. Екипът на bTV видя, че руските войници са копали окопи в зоната и са строили съоръжения. Украинските власти определиха действията на самите руски войници като глупави, тъй като почвата е радиоактивна и вероятно руските бойци са били облъчени, защото са стояли дълго време там.

За първи път след окупацията на АЕЦ „Чернобил“ екипът ни тръгва по пътя на руската армия, която беше превзела централата. Виждаме окопите, в които руските войници са поели огромна доза радиация. В забранената зона мостовете са разрушени. Преминаваме река Уж по понтонен мост.

В град Чернобил министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Манастирски награждава пожарникари, преживяли окупацията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Взривът, който се случи преди 36 години много прилича на взрива, който гръмна в главата на един човек - световен лидер на 24 февруари тази година. И това е президентът Путин! Това, което са правили те тук  - разбивали са, крали са компютри, ценни вещи, в този момент мога да кажа, че това, което в извършила Русия тук е ядрен тероризъм и заплахата от този тероризъм още съществува“, заяви Манастирски.

Украинските власти отбелязват годишнината на трагедията.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси  лично пристигна в Чернобил. По думите му  е имало лекоо завишаване на радиацията по време на окупацията заради използваната военна техника от руските сили.

Служителите на на централата, останали заложници по време на окупацията, поискаха от Гроси да признае действията на Русия като ядрен тероризъм.

При напускане на забранената зона всеки автомобил, включително и нашият, се проверява за евентаулни завишени нива на радиация.