36 години от аварията, белязала Европа - ядрената катастрофа в АЕЦ „Чернобил“. В деня на черната годишнина Украйна показва на света последиците от руската окупация там.

bTV е единствената българска телевизия с екип на мястото. В централата със спрян живот влязоха Стоян Георгиев, Александр Осиченко и Ивайло Ангелов.

Има ли опасност от радиация за Украйна, Русия и Европа след събитията преди седмици в АЕЦ „Чернобил“, когато руски войски влязоха в централата?

Снимка: Getty Images

„Ще си мълчим“ – тази фраза на Тодор Живков остава в българската история след аварията в ядрената централа в Украйна преди 36 години. Руската окупация на Чернобил изправи на нокти света. Съобщаваше се, че електричеството в централата е спряно, а руските войници поеха опасни дози радиация преди да напуснат мъртвата зона около АЕЦ „Чернобил“. Сега международна делегация проверява какви са последиците от руското присъствие.

За първи път след окупацията на АЕЦ „Чернобил“ екипът ни тръгва по пътя на руската армия, която беше превзела централата. Виждаме окопите, в които руските войници са поели огромна доза радиация. В забранената зона мостовете са разрушени. 

В град Чернобил министърът на вътрешните работи на Украйна награждава пожарникари, преживяли окупацията.

Украинските власти отбелязват годишнината на трагедията. Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси лично пристигна днес в Чернобил.

Служителите на централата, останали заложници по време на окупацията, поискаха от Гроси да признае действията на Русия като ядрен тероризъм.

Снимка: Getty Images

При напускане на забранената зона всеки автомбил, включителни и този на нашия екип, се проверява за евентуални завишени нива на радиация.