След многобройни сигнали, изпратени до омбудсмана Диана Ковачева, тя поиска спешни мерки за пресичане на модата с употребата на райски газ от подрастващите.

„Употребата му е изключително голяма глупост. Вредно е и може да увреди децата и да доведе дори до смърт“, каза в „Тази сутрин“ д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър.

По думите ѝ има огромен риск от развитие на зависимост, защото райският газ, както и алкохолът, амфетамините и метаамфетамините, е психоактивно вещество. Като такова носи потенциал за развитието на зависимост.

„Преди 10 години в нашата болница сме приемали по 10-15 души годишно с психоза от наркотици. Сега са по 5-6 на седмица. Нямате представа за какви психози става дума“, каза Гълъбова.

„Коренът на това зло е много по-дълбок. Можем да го търсим в това, което ние като родители даваме на децата си. Едно убеждение, че те трябва да изпитват непрекъснато удоволствие, да се забавляват. Ние възпитаваме едно хедонистично поколение, което отказва да приеме проблемите. Иска да ги заобиколи“, обясни специалистът.

Според нея рязко трябва да се промени информираността у родителите и децата за рисковете при честата употреба на психотропни вещества.

„Райският газ се използва от много години в медицината. Използва се за анестезия при провеждане на хирургични интервенции. Тогава обаче е примесен с кислород. Газът представлява безцветно вещество с леко сладникав вкус. Разбирам, че този вкус се обогатява допълнително с ягоди, малини, лимони, карамел и т.н. Той предизвиква смях. Става ти леко и еуфорично“, обясни още д-р Цветеслава Гълъбова.

Ефектът е краткотраен – до една минута. Все по-често райският газ се използва в дискотеките. Балоните и контейнерите с райски газ са много евтини и могат да се набавят от интернет.

И според Александър Панайотов от Националния фокусен център по наркомании райският газ може да бъде опасен. По думите му е притеснително, че употребата му дори се насърчава от родители на детски рождени дни.

„Възможно е райският газ да тласне подрастващите към употребата на други вещества. До зависимост обаче все още е трудно да се каже, че води. Той не е включен в списъка със забранените вещества. Никъде в Европа не е включен в такъв списък“, поясни Панайотов.

Той обясни, че ще бъдат предложени мерки спрямо употребата на райски газ. Утре предстои национален съвет на наркотичните вещества, където тази тема ще бъде обсъдена.

Мерките, които ще бъдат предложени, са свързани най-вече с ограничаване на продажбата за непълнолетни. Да не се продава в местата за забавление и там, където се продават алкохол и цигари. За да се случи това обаче, е нужна промяна в Закона за здравето, както и в Закона за закрила на детето, допълни Александър Панайотов.

Бутилките с райски газ са навсякъде по парковете в Кърджали. Те са масови и в нощните заведения, разказа адвокат Есен Устренска, която живее там. По думите ѝ освен медицинския проблем, друга част от него е и това, че става въпрос за сив сектор и безотчетни пари.