Сигнал за опасни капсули на детска площадка в столичния квартал „Иван Вазов“. Граждани са успели да съберат десетки от тях и си задават въпроса какво е това и може ли да бъде опасно за децата им.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се, че това е двуазотен оксид или така нареченият райски газ. Пр младежите има тенденция да го използват като го вдишват заради неговия ефект.

Проблемите, които може да създава райският газ, са известни още от момента на самото му откриване, посочи д-р Юлиян Караджов - биохимик и специалист по наркотични вещества. „Днес не се използва рядко за медицината при  много контролирани условия. Използва се доста масово и за правене на бити сметана и кремчетата, въобще в кулинарията“, каза още той. По думите му по тези причини райският газ е общодостъпен.

Снимка: btvnovinite.bg

Той може да бъде опасен, когато се вдишва. „От една страна човек става неадекватен и може да си потроши нещо. Това е абсолютно стандартен проблем, когато човек е под въздействие на какво да е - от алкохол до хероин и така нататък. При вдишването от капсула може да предизвика и по-сериозни проблеми. „При разширението си райският газ много силно се охлажда. И има доколкото знам поне един - двама души, които така са им замръзнали устите, че после се нуждаели от много сериозна хирургия“, обясни о ще д-р Юлиян Караджов.

Снимка: btvnovinite.bg

А на детската площадка, освен капсулите, са открити празни кенчета от бира и фасове.

Въобще явно е, че тази детска площадка не е съвсем за детски забавления, отбеляза д-р Юлиян Караджов. Според него обаче дете не би могло да отвори само капсула с райски газ.