Нови по-строги мерки от днес в София. Маските на закрито вече са задължителни. Според Националния оперативен план за справяне с коронавируса столицата вече е в етап 2.

Изключение от заповедта има за децата до 6-годишна възраст, за клиентите и персонала на заведенията за хранене, спортуващите на закрито и участващите в семинари и пресконференции. Има ограничение за посещенията в болнични заведения и хосписите.

„Макар и много бавно и плавно заболеваемостта в столицата продължава да се покачва и е малко под 500 души на 100 000 на 14-дневна база. Това наложи от днес да влязат в сила мерките в областта“, обясни зам.-директорът на СРЗИ доц. Лили Маринова.

Припомняме, че бе издадена нова заповед със съкратен срок на действие на противоепидемичните мерки в София – задължително носене на маски на закрито от 4 до 19 август, включително.

"За да предотвратим пик на вълната точно в началото на учебната година, искаме да успокоим и целта ни е, ако можем, да обърнем хода на епидемичната вълна в зародиш", каза още доц. Маринова.

Започват и проверки.

Гледайте повече във видеото.