Прокуратурата атакува строежа в местността Алепу край Созопол. А всички контролиращи институции се събраха на място за нова инспекция.

Според държавното обвинение разрешението за строеж на обекта е нищожно, защото не може да се издават две разрешителни за един и същи имот.

След сигнал, че на работата на обекта продължава последва нова проверка на РДНСК и Агенцията по кадастър. На място проверяващите заварват двама работници, които огъват арматурни железа, но собственикът на земята и дружеството, носител на правото на строеж, съобщи, че на обекта не се извършват строителни дейности.

Снимка: btvnovinite.bg

Дружеството ще обжалва решението за спирането на строежа.

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев казва, че не знаел какво се случва на Алепу и какво се строи там.

"Въобще за мен е, честно да ви кажа, един изключително голям възел, един казус, който е изключително заплетен“, казва Янакиев.

Снимка: btvnovinite.bg

"Може би едно добро намерение е било да се направи публично частно партньорство между Община Созопол и частен субект, който да финансира изграждането на нещо подобно, от което да печели общината. Но оттам нататък вече впоследствие действията, които са били предприети, виждаме едни не дотам коректни или не дотам кореспондиращи със закона", казва кметът на Созопол.

Снимка: btvnovinite.bg

Според бившият общински съветник Христо Бардуков специализираната прокуратура трябва да провери и сделката за земята.

Бардуков е един от съветниците, на които се твърди, че са били предлагани пари, за да продадат акциите на Община Созопол на частно дружество.

"Не е въпросът да се измества обектива кой какво е предлагал. Това бяха мътни години, вървяха едни емисари, предлагаха се добри професионални развития, кариери, пари – всекиму според интересите. На някои им палиха имотите – кое изгаря, кое – не. Сезирали сме и тогава (прокуратурата), излизахме и по медиите“, казва Бардуков.

"С едно писмо от дружеството тогава ни се предлага да продадем земята (на Алепу) за 40 лева на квадрат, а тогава струваше 100 лева“, казва Бардуков, който вярва, че прокуратурата трябва да разследва сделката, за което вече има и подписка.

"Вярвам, че и тази сделка ще бъде проверена от Специализираната прокуратура и Созопол ще бъде на созополчани", казва бившият общински съветник.

Действията на прокуратурата за спиране на разрешението за строителство на Алепу се приветстват от Обществен съвет "Созопол", но там се опасяват, че съдът може да отсъди друго и изграждането на обекта да продължи.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Апсасия Порожанова трябва да се проверят подробните устройствени планове, въз основа на които са издадени тези разрешение, защото такива не е съществувал през 2008 г.

А щом такъв ПУП не е съществувал, в тази местност трябва да важи Закона за Южното Черноморие, казва Порожанова.