Шест партии влизат в следващия парламент, ако изборите са сега. Това показа национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 6-12 октомври сред 1025 български граждани, финансирано със собствени средства.

ГЕРБ е първа политическа сила с 23,5%. Следващите три партии са с близки прогнози – „Продължаваме промяната“ с 15,5%, „Има такъв народ“ с 15,2%, БСП с 15%. Влизат още „Демократична България“ с 10,2% и ДПС с 9,4%.

Според проучването „Изправи се БГ! Ние идваме“, ВМРО и „Възраждане“ ще останат извън Народното събрание.

Запазва се тенденцията президентският вот да мобилизира повече хората. 52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите избори за държавен глава, а на парламентарния вот смятат да гласуват около 49%.

Анализ на данните направи в „Тази сутрин“ социологът от „Екзакта Рисърч Груп“ Лидия Йорданова. Според нея прогнозите са, че около 3 млн. българи ще отидат до урните на 14 ноември.

Снимка: btvnovinite.bg

„Делът на твърдо решилите да гласуват, но колебаещи се за кого на президентските избори е 14%, а за парламентарния вот – 12%. Има доста основания да очакваме интересна кампания. Мажоритарният избор е избор, към който българите се стремят, който поражда интересна надпревара“, каза още Йорданова.

Социологът коментира, че се очаква изключително ожесточена предизборна кампания: „ГЕРБ лидерства във всички обществени прослойки и групи, с изключение на най-младите, където предимство има партията на Слави Трифонов. ИТН е партията с най-много електорат под 30-годишна възраст. БСП има по-добри позиции от ГЕРБ сред най-възрастните – над 60 г.“

„Продължаваме промяната“ е най-харесвана сред хората над между 30 и 40 г. Йорданова уточни, че предстои втвърдяване на нейния електорат.