Част от хората, които изгубиха домовете си при акцията срещу незаконното строителство в старозагорския квартал „Лозенец“, бяха настанени в социален център. Той е бил реновиран с европейски средства

„От групата, които идентифицирахме като рискови и трябва да бъдат настанени – малки деца, възрастни хора и родителите им, бяха около 19 семейства. От тези 19 семейства, 8 проявиха желание да бъдат настанени. А от тези 8 само 2 семейства реално се настаниха“, коментира представителят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Снимка: bTV

Гергана и семейството й са сред настанените. Те прекарват два дни и половина на улицата с две малки деца и майката на жената, която е претърпяла инсулт. Сега са в двустайно жилище в центъра. Въпреки, че Гергана се чувства малко по-спокойна, остават някои притеснения: „Само да не е сега временно, да не е само да се види на камерата. Притеснявам се да не е за 1-2 месеца, туй жилище и после пак навънка да изхвърлят народа по пътя и както спаха на поляна. Искам да знам за колко време дават това жилище“.

Настаняването е за период до 2 месеца, заявиха от общината. „Идеята е да не бъдат изнудвани останалите хора без жилища от наемодатели и да бъдат притискани с големи наеми, да бъдат в една спокойна среда, да могат да намерят спокойно жилище“, обясни Делян Иванов.

Снимка: bTV

„Направили сме организация за работодатели да предлагат свои служители, дългогодишни, с малки деца, които нямат собствени жилища, да бъдат настанени в такъв тип жилища“, допълни той. Социална подкрепа ще бъде осигурявана и за децата на тези работници във формата на обучение, квалификации и др.

Още за социалната помощ коментира директорът на дирекция „Социално подпомагане“ Павлина Делчева. Тя увери, че работят в пълен синхрон с общината още от началото на процедурата по събарянето на незаконните жилища. От дирекцията са насреща с помощ по издирване на роднини, записването на децата на училище и  други нужди на семействата.

Настаняването в жилищата е временно решение, а в дългосрочен план остават институциите, които обещават да помогнат.