Напрежение в Стара Загора след поредната акция срещу незаконното строителство в ромската махала. Десетки семейства останаха на улицата, след като 97 къщи бяха съборени в квартал "Лозенец".

Социалните и "Закрила на детето" дойдоха на място, а от общината призоваха хората да се включат в процедура за общински жилища.

Снимка: Ладислав Цветков

Акцията започна рано сутринта и за няколко часа почти сто къщи бяха изравнени със земята.След багерите останаха развалини и десетки хора,които казват,че няма къде да отидат.Много от тях ще спят там,където са били къщите им.Хората обвиняват властта в кампанийност и в това,че периодично оставя много семейства без дом.

След багера Стефан и Радка остават с два кредита и без дом. Дължат на банката за къщата,която беше съборена

"25 години живяха тук. Никой не е казал: „Тук не се строи,никой не е казал“, казва Радка.

"Ние като строихме защо кмета не ни каза,няма да строите,а когато строихме-ще съборим.Ще видите довечера къде ще спя-ей тук ще спя", допълва Стефан.

"И мен ме питат,няма мои апартаменти да ги настаня,имам един единствен и това е.Нека да ги научим да спазват законите", заявява Ангел Стоманярски,от Отдел „Контрол по строителството“ в община Стара Загора

Така от строителния контрол към общината отговарят на въпроса къде да отидат хората.Те пък разчитат на предизборните обещания на кмета

"Гласувайте за мен и няма да ни събарят къщите,ще ги узаконя. Кога го каза това? Когато искаше да стане кмет, на изборите", казват местни жители.

Хроника на акциите в квартала показва, че те са свързани с изборите или важни политически събития.

Първите багери в квартала са на 22 юли 2014 г. Следват сблъсъци между местните и жандармерията. Акцията е планирана през май, но е отложена заради изборите.

Снимка: btvnovinite.bg

През февруари и юли 2015 г. кметът Живко Тодоров се заканва да събаря незаконни къщи,но това не се случва.Предстоят местни  избори.

На 25 юли 2016 г. има ново събаряне на незаконни къщи. Няма напрежение. Предстоят президентски избори.

Снимка: btvnovinite.bg

Септември 2018 г. кметът се заканва за ново събаряне.Няма данни нещо да е бутано.

Снимка: btvnovinite.bg

На 15 април 2019 г. Има нова акция по събаряне с полиция и жандармерия. Живко Тодоров отрича тя да има връзка с предстоящите местни избори.

Днес кметът не бе открит за коментар. От отдел „Контрол по строителството“ казват, че до изборите ще има още едно събаряне.

Над 300 незаконни къщи вече са премахнати, ще бъдат съборени още 60. Разчистването на терена ще продължи няколко дни.