Не мисля, че да се направи партия около Янев е някакъв гениален стратегически план, може би има от части импровизация. Има някакви идеи да се влезе в ниша, в която „Възраждане“ са твърде радикални, може би Янев се опитва да направи някакъв вариант, който е по-умерен.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ политологът Даниел Смилов.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева началото на този политически субект много прилича на началото на „Продължаваме промяната“.

„Те бяха хора от една партия, свързани с „Демократична България“, още не бяха започнали работа новите министри, те (б.р. Кирил Петков и Асен Василев) обявиха, че ще правят партия. Не знам защо се изненадва толкова премиерът при положение, че правителството е едно от малкото, което още през 100-те си дни на власт има под 50% доверие и се насъбират толкова много проблеми. Нормално е да възникнат нови политически субекти“, добави тя.

Според Смилов украинската криза ще ескалира.

„Това, което виждаме сега, е една картина. Боя се, че след два-три дни картината ще бъде още по-различна и може да има необходимост и от съвсем различен тип мерки. Позицията на БСП я третирайте като нещо, което се развива и еволюира. Струва ми се, че като отговорна партия биха се съобразявали с динамиката на конфликта“, добави той.

По думите на Смилов позицията на Радев (б.р. за случилото се с Янев) също търпи развитие.

„В началото идеята беше, че той стои по-плътно зад Стефан Янев, след това се дистанцира от него. Явно е видял, че тази позиция, която изразява Янев в момента е неадекватна“, поясни той.

Според Буруджиева случилото се с посланика на Русия в България трябва да се третира като „жълт картон“ към всички останали посланици у нас.

„Посланиците на силните държави в България не се държат, както биха се държали във всяка друга държава“, добави тя.

Вижте целия разговор във видеото.