Жителите на село Ваксево, община Невестино, сигнализираха за огромно сметище в близост до вододайната им зона. От дни камиони с отпадъци минават през селото и изсипват боклука в района. 

Някога това е било сметището на Ваксево. От години то е закрито, както и останалите стари сметища в страната заради европейски изисквания. От дни обаче тук отново се изхвърлят отпадъци, а камионите буквално профучават покрай къщите на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

Шофьорите признават, че превозват отпадъци, но не отговарят на въпроса защо ги извозват до Ваксево. Боклукът се вози от близо 20 км – от също закрито сметище, но край Невестино.

Асен Десподски е първото бебе, родено в селото, преди 73 години. Днес гледа с болка полето с боклук: „Искат да ликвидират Ваксево. Виждате ли тия три бора – това са кладенците за питейната вода на село Ваксево. Намалее ли притока, включват помпите и тая смрад тук, която се докарва, кажете къде отива? Да пием ние? Аз съм дошъл от града да живея отново в село заради чистия въздух, а тука какво се получава?“.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Асен кметът на населеното място му е казала, че се докарва земя, а не отпадъци.

„Изпиране на пари, някой си е платил, за да може да се вземат някакви средства. Програма е гласувана в Четирци, за да се изчисти от Четирци, ние сме най-крайно село, айде, ще го хвърлим във Ваксево“, смята Емилиян Иванов.

Местните коментират, че по 10-12 камиона на ден извозват отпадъци до селото. Притеснени са, защото реката, която минава през Ваксево се влива в Елешница, а Елешница в Струма.

Опитите ни да се срещнем с кмета на селото са неуспешни. Но наша проверка установи, че сметището край Невестино няма необходимия капацитет да събере целия боклук. То се простира на около 3 000 квадрата, докато теренът във Ваксево е повече от два пъти по-голям. 

Затова Басейнова дирекция разрешава на Община Невестино да премести 11 000 кубика отпадъци във Ваксево – по проект за рекултивация на старите сметища.

Снимка: btvnovinite.bg

От фирмата изпълнител на обекта казаха за bTV, че след като извозят определеното количество боклук, той ще бъде покрит, а върху него ще се посади трева. Местните недоумяват защо районът им е избран за сметна площадка на чужд боклук – без никой да ги уведоми.