Въвеждат видеонаблюдение в детската градина, където медицинска сестра беше записана със скрита камера да обижда и напада дете от яслената група.

Записът е направен в ДГ 27 „Детска китка” в столичния квартал „Надежда”. След като bTV излъчи репортаж за скандалното поведение на възпитателката, родители поискаха разговор с директорката.

Снимка: btvnovinite.bg

Медицинската сестра, за която се твърди, че е записана, отказа да застане пред камера, но отрече да е тормозила децата. Пред директорката обаче тя е признала за случилото се. Предстои разследване дали персоналът е бил запознат с поведението ѝ.

„В писменото обяснение каза, че е изнервена и уморена, а децата били много малки. Направихме докладна, този човек няма да влезе повече в яслена група, за да не се притесняват родителите. Аз също желая видеонаблюдение в яслените групи”, посочи директорът Галина Христова и допълни, че тя също носи отговорност за станалото и е готова да подаде оставка.

Майката Илиана Джонева разказа, че е решила да постави записващо устройство в играчката на детето си, след като видяла, че поведението на дъщеря ѝ се е променило.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това не беше щастливото и усмихнато момиченце – изпадаше в истерии, свиваше се до стената. Стряскаше се от най-малкото нещо. Започнахме да питаме какво става и дали яде и спи. В отговор получихме, че е в процес на адаптация, а може и зъби да ѝ растат”, каза майката и допълни, че тепърва детето ще започне сеанси при психолог.

Антонина Кенова от Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система обясни, че за да се въведе видеонаблюдение в детските градини, всички родители трябва да са съгласни, след което се пуска доклад до Столична община, а от там отпускат средства за камери. По думите ѝ вече в редица детски градини е въведена тази практика.