Полицейски екипи действат денонощно близо 5 месеца, след като двама полицаи загинаха в опит да спрат натоварен с мигранти автобуса в центъра на Бургас. 

Всяко съмнително превозно средство се проверява - независимо дали е джип, камион, автобус, катафалка или линейка. Ако има каросерия, се отваря и се проверява.

От полицията смятат, че няма нужда от засилване на контрола, тъй като обръчът от пунктове край Бургас е доказал, че мигрантският натиск се е изместил в други райони - в последния случай - Ямболско. Каналът на Кузмов също е бил пренасочен.

Последният трагичен случай е от миналата седмица, когато 18 мигранти загинаха, задушени при нелегален превоз край София.

Официална информация по случая  от институциите на този етап няма, тъй като той е под надзора на Софийската градска прокуратура.

Соченият за ръководител на канала Виктор Кузмов живее на метри от едно от полицейските управления в Бургас, но напоследък хората там не са го виждали, нито съпругата му. Тя е афганистанка и се предполага, че именно по линия на съпругата си той осъществява трафика от Афганистан през Турция. По данни на разследващите това е ставало повече от година от януари 2022 г. до фаталния случай.

Виктор Кузмов има две присъди за каналджийство. Те са от районните съдилища в Чирпан и Елин Пелин, на териториите на които е бил задържан като съпричастен в нелегален трафик на мигранти.  За двете престъпления Кузмов е получил общо 5 месеца затвор, които е изтърпял, докато е бил в ареста. Освободен е в началото на януари. 

Кузмов е реалният собственик на камиона с тайници, в който се превозвани нелегалните имигранти поне два пъти и на месец. Когато случаят става известен в петък Кузмов се явява сам в полицията в Бургас, за да обяви превозното средство за откраднато. Именно това усъмнява разследващите. Извършено е претърсване в дома му. Разпитан е и е задържан.

За него се знае още, че е имал разнородни бизнеси в Бургас - собственик на нощен бар, на негово име има регистрирани и няколко транспортни фирми.

Освен КПП-та, има и мобилни екипи, които работят с елемент на изненада, уточниха за bTV от бургаската полиция.