Родопчанинът Шукри Халилов доказва, че с човешка добрина и солидарност можеш да направиш така, че много хора в крайна бедност да имат възможност да пият вода. Той помага на хора в Африка с ясен фокус и с ясна кауза.

През 2015 г. Шукри и семейството му преживяват тежък момент. На 25 срещу 26 декември избухва пожар в дома им. Огънят унищожава третия етаж и покрива от фамилната им къща.


"На сутринта, когато всичко беше приключило, пред дома ни се събраха страшно много хора. Всички бяха дошли да ни помогнат. В онзи момент почувствах, че когато общността е заедно и всеки подкрепя другия, всяко едно изпитание се преминава доста по-леко", коментира Шукри пред bTV.

„Щетите бяха само материални, но с близките ни коментирахме, че трябва да направим нещо в знак на благодарност. Родопчани обичаме да правим чешми. Оглеждах се за подходящо място и видях, че в крайна сметка тук имаме много водни ресурси. Тогава попаднах в интернет на статия за хората в Африка и за фондация, която им помага. Първия кладенец го изградихме в Нигерия със собствени средства и със съдействието на тази фондация. В момента изграждаме в Кения и в Уганда. Благодарение на добри хора стартираме още два проекта – по един в тези две държави“, разказа Шукри.

Той контактува с достатъчно хора в Африка и разчита на тях да намират подходящите места. Местните копаят с ръчен труд.

Шукри Халилов изпраща средства, с които нуждаещите се да закупят материали за укрепване на самите кладенци, както и ръчни сонди за изпомпване на вода. Ръчни са, защото електричество няма.

В началото родопчанинът има съмнения дали парите, които изпраща отиват по предназначение, но постоянно получава обратна връзка за всяка изразходвана сума – африканците му изпращат снимков материал и правят включвания на живо.

„Имам желание да отида на място и да видя всичко, което с тези хора сме съградили през годините. Надявам се и това някой ден да се случи, но засега съм се фокусирал върху помощта от разстояние“, казва мъжът.

Двете дъщери на Шукри също участват в тези процеси – отделят от личните си средства за хората в Африка.

„Много дечица се включват в кампаниите, които съм организирал. В момента две кампании са подготвяни от деца и много ще се радвам да бъдат реализирани до край. Защото това показва, че всичко, което правим като дела, има смисъл“, каза още родопчанинът.