Група пожарникари от Рудозем решават да направят необичайно дарение – събират средства за изграждане на кладенец на място, където няма достъп до чиста питейна вода – село Буабуи в Кения. Инициатор за благородното дело е Шукри Халилов.

Пред bTV той разказа, че това дарение не е първото, което прави за деца от Африка. Идеята идва, след като самият той преживява лично премеждие – през 2015 г. пожар изгаря част от неговия дом. Тогава много хора се отзовават и за броени дни възстановяват щетите от бедствието.

Това връща на Шукри Халилов вярата в доброто и той решава, че трябва да го предаде нататък. Свързва се с организации, занимаващи се с благотворителност в Африка и с лични средства спомага за изграждането на кладенец в Нигерия през 2020 г. След това увлича и други и така изградените кладенци са вече общо шест.

„Да правим добро е едно от най-прекрасните неща, на които сме способни като хора. Малките добрини движат света и го правят по-добър. Тези благородни хора с благородна професия, посветили се да помагат, сбъднаха най-голямата мечта на хората в това селце, а именно да имат чиста и прясна вода в близост“, казва Халилов за инициативата.

Жителите на село Буабуи, където е изграден последният кладенец, му се отблагодаряват като поставят табели, указващи, че е създаден със средства от пожарникарите от Рудозем.

Шукри Халилов организира и други благотворителни кампании за деца от Африка. Дарявал е средства за инвалидни колички, дрехи, легла и завивки за деца от Уганда. В момента събира средства и за ремонт на покрив на училище в Уганда.

Халилов споделя, че още не е ходил в Африка, но се надява да успее някой ден да има тази възможност и да се срещне с хората, за които е направил добро.

Автор: Мелина Василева