Близо денонощие ловци от град Шипка копаха четириметров ров, за да извадят изпод земята ловджийското куче Зико. Животното пропаднало в дълбока пукнатина в земята по време на лов. 

Спасеното куче е на 6 г. и в момента се чувства добре. Председателят на ловната дружинка в гр. Шипка Диан Стайков разказа, че ловната пусия продължила четири часа, когато установили, че едно от четириногите липсва. 

Снимка: btvnovinite.bg

Собственикът му Иван Танев заяви, че джипиесът показал, че няма връзка с кучето и така се сетил, че е попаднало в дупка. Най-вероятно това се е случило, докато е преследвало някоя дива свиня. 

„Организацията беше за минути, всичко беше прибрано, а ловът преустановен. След 30 минути цялата група беше на път за мястото, което е на доста голяма височина, но това не спря никой“, каза Стайков. 

Снимка: btvnovinite.bg

С кирки и лопати ловците се опитват да разкопаят земята, за да извадят животното. Заради дълбочината на дупката се действа бавно и внимателно, за да не бъде затрупано кучето. 

„Много тясно и дълбоко място. Наложи се да реагираме по най-бързия начин. Чуваше се много надолу. Аз, докато го търсех дори не успях да видя дупката, друго куче ми показа мястото“, обясни собственикът на Зико. 

Снимка: btvnovinite.bg

Под реалната заплаха от срутване работата продължава на другата сутрин. 6-годишният териер Зико е спасен минути преди пръстта да затрупа дупката. Зико се сдоби с прякор „миньора“, здрав е и готов за нови ловни подвизи. 

По случай спасяването му ловната дружина организира празник с 400 кюфтета.