СДС винаги е била дясно-консервативна партия, но председателят й Божидар Лукарски сега поставя на дневен ред идеологическата тема, защото е загубил легитимност и доверие и иска да подмени дебата. Това е мнението на бившия лидер на „сините” и настоящ член на ръководството им Емил Кабаиванов.

В студиото на „Тази сутрин” той седна до Юрий Колев, който вчера се превърна в главно действащо лице на баталните сцени по време на Националния съвет на СДС, след като със сила отне и показа на камерите документ, който според него е сценарий за сваляне на Лукарски и превземане на партията.

„Хората, които са го направили, не са в СДС или ако са, целта е да предадат партията”, подчерта той и припомни сложните отношения между СДС и ДСБ през годините с акцент върху „един човек, Иван Костов, който искаше лично да командва”.

„СДС от няколко години изпада в самоизолация, нямаме тези по основните въпроси на обществото”, заяви на свой ред Кабаиванов. Според него Лукарски е загубил подкрепа и това си е проличало вчера, когато 57 от 82 членове на Националния съвет са отказали да последват председателя извън залата в „Красно село” и са провели легитимно заседание с насрочване на конференция в Пловдив на 12 май, на която да се обсъжда оставката на лидера.

„Това събиране вчера е нелегитимно. Вие в момента искате, грубо казано, да се продадете”, репликира го Колев. Според него атаките срещу Лукарски са започнали в момента, в който председателят е задал курс към коалиция с националистите.

Той допълни, че ясна разделителна линия между СДС и ДСБ е отношението към Истанбулската конвенция.