Проверки и разпити на полицията се провеждат заради куче, за което има съмнения, че е убито по особено жесток начин в Несебър. На мястото, на което е изхвърлено тялото му, са открити труповете и на други животни. Случката се разиграва в общинския приют за животни.

Снимка: btvnovinite.bg

Сигнал за инцидента е подала Миглена Георгиева, която е служител в приюта. По нейните думи при рутинно обезпаразитяване на кучета, едно от тях е ухапало колегата ѝ Маргарит Киров.

Случката разгневява управителя на приюта, ветеринарният доктор Николай Терзиев, който се заканва да евтаназира кучето, защото било агресивно. Когато Миглена и колегата ѝ се завръщат от лекарския кабинет, където му третират раната от ухапването, те намират въпросното животно в безпомощно състояние. Според Миглена то е пребито жестоко.

Междувременно д-р Терзиев тръгва да изпълнява заканата си да приспи завинаги кучето, но вместо евтаназин иска да му инжектира амониева селитра, което е изключително болезнено и забранено от закона без на животното да е сложена упойка.

Това предизвиква конфликт между него и служителката Миглена, като се стига и до физически сблъсък.

Накрая животното е умъртвено с инжекция амониева селитра, разказва Миглена, и е хвърлено в трупна яма на територията на приюта, която не е обезопасена и откъдето могат да тръгнат зарази. Тази дупка се използва от общината, за да се хвърлят труповете на умрелите делфини от плажа, разкри д-р Терзиев, който каза, че е искал да се сключи договор с екарисаж за третиране на труповете на умрелите животни, но нямало пари за това в общинския бюджет.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бях афектиран“, заяви по повод на случилото се д-р Терзиев, който признава, че е нарушил закона и наистина е умъртвил кучето с инжектиране на амониева селитра. Според него причината да стане това е, че при конфронтацията с Миглена е била строшена инжекцията с евтаназин. Служителката на приюта отрече неговите думи и каза, че може да се види, че опаковката с евтаназин не е разпечатана.

„Най-вероятно ще ме уволнят“, казва ветеринарят, който работи вече 6 години и половина в общинския приют.

Трупът на убитото куче е иззет за аутопсия и се очакват заключенията на компетентните органи дали е било пребито и евтаназирано по жесток начин.