Расте броят на сигналите за жестокост над животни у нас. Повишава ли се обаче броят на случаите, стигнали до разследване и съд?

Обществото става все по-чувствително към агресията срещу животни, но невинаги хората подават сигнали на спешния телефон 112, не са много и случаите, в които се стига до извършителя на престъплението, не са много и наказанията.

115 досъдебни производства за насилие срещу животни са образувани от началото на годината в цялата страна. Сред тях засега не е т.нар. кучкарник на ужасите, който бе разкрит преди 2 месеца във Варненско. Там бяха открити 67 животни, отглеждани в ужасни условия, имаше данни, че кучета са били убивани и мъчени. Оцелелите  бяха настанени в приюта на фондация "Лъки Хънт".

Въпреки многото сигнали на граждани, до разкриването на случая се стигна след намесата на евродепутата Емил Радев.

„И тук е много важно наистина зоополицията да почне да действа така, както я бяхме замислили и тук трябва да направим още доста усилия тя да стане ефикасна”, коментира Емил Радев.

В момента за зоополицаи са определени 307 служители на МВР.

„Те разследват и всякакъв друг вид престъпления, нямат определена длъжностна характеристика, не са обучени, така че не мога да кажа, че съществува на практика зоополиция”, заяви Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.

Друг проблем е, че невинаги се подават сигнали на тел. 112.

Когато става въпрос за бедстващи животни обикновено сигналът се насочва към пожарната. Те разполагат с подходяща техника за евакуация и спасяване.

До края на месеца се очаква да бъде повдигнато обвинение срещу собственика на развъдника за кучета във Варна. Ако то бъде за насилие срещу животно, може да се стигне до глоба и лишаване от свобода до 3 години.

В bTV Новините ще продължим да следим работата по случаите на насилие срещу животни.