Най-вероятно правителство ще бъде съставено. Такова мнение изрази в „Тази сутрин“ социологът Кънчо Стойчев, след като през изминалите няколко дни от „Има такъв народ“ проведоха серии от консултации с БСП, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

„Три неща са важни да разберем – предишният модел на управление беше отхвърлен два пъти, правителство с голяма степен на вероятност ще има, защото нито един от играчите няма интерес от нови избори и няма нищо лошо в това да има управление, контролирано от парламента“, допълни социологът.

Според политическия пиар Нидал Алгафари партиите в парламента ще намерят общ език.

„Те трябва да се научат никога да не казват никога, защото когато се клеха и обясняваха, че няма да бъдат еди-кой си, се оказа, че трябва да бъдат с еди-кой си. Това включва БСП и ДПС, защото без тях няма как да се случи правителство. Доскоро всички твърдяха, че моделът за разграждане е ГЕРБ-ДПС, а сега извадиха ДПС и започнаха да преговарят с тях“, допълни той.

Политологът Росен Стоянов посочи, че е нормално да има отричане по време на предизборна кампания, а след това идва логиката и политическият прагматизъм.

„Когато се видят реалните резултати е ясно, че сам не може. Така ще бъде и занапред в следващи избори. Особено, когато говорим за формиране на парламент. Разприказваха се, раздвижиха се и започнаха поредицата от консултации. Асистемното става системно“, посочи Стоянов.

Стойчев коментира, че досега се е слагал по-голям акцент върху състава на кабинета, докато сега ставаме свидетели на разговори за политики.

„Например, прословутото „изчегъртване“ – то не може да бъде в основата на едно управление. Трябва обаче позитивна програма, а акцентът в една позитивна програма е икономиката“, каза още той.

По думите на Алгафари има допирателни точки между парламентарните сили. Според него сега са обединени около отхвърлянето на старата власт, но ще се появят и други.

„Всички казват, че не искат министри – управлението не става само с министри. Има областни управители, директори на дирекции и други големи звена, на които могат да бъдат. Проблемът, който ще възникне пред обикновените хора в България, е, че когато получат подкрепа от една от трите партии на статуквото, винаги ще остане горчиво в устата“, уточни политическият пиар.

Росен Стоянов посочи, че парламентарните партии се обединяват около три теми – Планът за възстановяване и развитие, президентските избори и бюджетът за следващата година. Той допълни, че е скептичен за формирането на стабилен кабинет, когато става въпрос за плаващи мнозинства.

Относно ГЕРБ, които обявиха, че ще бъдат опозиция в това Народно събрание, Стоянов заяви, че сами се превръщат в аутсайдери, като отказват диалог. Стойчев пък добави, че останалите партии се държат детински спрямо партията на Бойко Борисов.