Вчера ви показахме кадри и разказ на доброволец от приюта на „Екоравновесие“ във „Връбница“. Там над 200 кучета живеят в мръсотия, без вода и светлина. След репортажа ни е била извършена проверка от агенцията по безопасност на храните.

Екип на bTV отиде и днес в общинската ветеринарна клиника във „Връбница“. Докато е там, през цялото време се прави почистване на обекта, но около клетките на животните излизат особени замърсявания.

„Контролът върху обекта е от агенцията по безопасност по храните“, обясни Лазар Петрунов, директор на дирекция „Околна среда“. Вчера е проведена широка среща за състоянието на приюта. В най-скоро време се очаква то да се подобри.

Лазар Петрунов посочи, че са установени нарушения при паралелна проверка, но следва да се получи информация какви са те и какво ще се предприеме.

От Столична община са категорични, че в най-скоро време ще бъдат предприети мерки.

„Състоянието на клиниката се определя от Столична община. Ние само стопанисваме“, заяви д-р Милена Павлова, директор на „Екоравновесие“. Тя беше категорична, че клиниката се почиства и допълни, че кучетата живеят временно в приюта, след като се кастрират, не са за постоянно там.

Д-р Павлова обаче не отговори защо болни животни с открити рани се поставят в клетки със здрави животни.

Директорът на клиниката прехвърли отговорността за състоянието ѝ към гледачите и почистващия персонал.

Въпреки че вчера показахме как животните нямат вода, а в купичките им има изпражнения, от персонала заявиха, че се грижат за тях и имат часове, в които животните се хранят и им е наливано да пият.

От БАБХ са извършили проверка и се очакват доклади, предстоят решения.