Евакуираните хора в Борово вече могат да се върнат по домовете си. 

Тази нощ е предотвратено изтичане на газ от вагонна композиция в русенската община. Влак с 16 вагона с пропан-бутан, пътуващи от Русе в посока София, спира за проверка на спирачките на гарата в Борово, но машинистът усетил, че мирише на газ. 

Превантивно районът е бил отцепен от полицията, а около 300 души са евакуирани. 

Зорка Георгиева живее съвсем наблизо до гарата в Борово.

„Излязох да изхвърля боклука и видях пожарните коли и пожарникари, които опъват маркучи. Казаха, че влакът има теч и да бъдем в готовност да се евакуираме“, разказва жената.

Тя приготвя трите си деца и заминава бързо при роднини. По думите й съседите също са се евакуирали сами. 

Веселин е собственик на магазин, който се намира срещу жп гарата. Живее на втория етаж, над магазина.

 

„Натоварих семейството в колата, имаме къща малко по-нататък и се преместихме там. Изчакахме докато не се обадиха“, разказва той.

 

Линията минава точно през централната част на град Борово. Хората, които са напуснали домовете си, са отишли при близки, други са били настанени в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания. 

„Установихме, че по цялата централна част във въздуха се разнася много тежка миризма на пропан-бутан. Трагедията в Хитрино все още не е забравена“, посочи и кметът на Борово – Валентин Панайотов. 

Собственик на товара и на цистерната е частна фирма, обясни директорът на „Товарни превози“ в БДЖ Диян Боев. 

„Това е редовен влак на БДЖ „Товарни превози“ от гара Русе за гара Горна Оряховица. На тази гара Борово се спира задължително, защото се извършва проба на спирачната система. При извършване на тази проба машинистът констатира, че от десетия вагон се усеща мирис на газ пропан-бутан. Веднага действа абсолютно адекватно – обажда се на ръководител „Движение“ на гарата, на телефон 112 също. След около 15 минути идват от пожарната. Намерена е причината и е отстранено свистенето“, обясни Диян Боев в предаването „Тази сутрин“.

Кметът и жителите на Борово изказват огромна благодарност на главен инспектор Свилен Рачев от районната служба на пожарната в Бяла за смелостта, която е проявил.