Голям инцидент беше предотвратен снощи в русенската община Борово. 16 вагона с газ пропан-бутан, пътуващи от Русе в посока София, са спрели в Борово, защото машинистът е забелязал изтичане на газ.

Евакуирани са близо 300 души, тъй като жп линията минава през центъра на Борово.

След като машинистът е забелязал изтичане на газ, той е сигнализирал на спешен телефон и на гарата са се отзовали служители на полицията и пожарната.

Екипите на пожарната са успели да спрат на време изтичането на газ, но се е наложило кметът да евакуира хора от близките къщи.

За няколко часа районът е останал отцепен. След това хората са прибрани по домовете си, а движението на влаковете е продължило. 

Ситуацията на гарата е спокойна, хората дори успяха да се качат на пътническия влак, за да отидат на работа. Движението на влаковете е възстановено. 

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на община Борово Валентин Панайотов обясни, че след като машинистът е усетил мирис на газ, по-късно е установено, че от деветата машина има теч.

„Той явно е подал сигнал на тел. 112 и от там ми се обадиха и на мен. Изключително добра организация и адекватни действия от страна на пожарната служба и полицията. Може би на 16-17 минута на центъра са пристигнали автомобили на пожарната и полицията. През това време свикахме Кризисния щаб на община Борово, много бързо преценихме ситуацията и много бързо сформирахме няколко екипа, след това започна евакуация на населението“, разказа кметът.

Снимка: btvnovinite.bg

Линията минава през централната част на града, където е административната част и има и много магазини. Евакуирани са над 300 души, посочи още кметът на общината. 

По думите му хората са били настанени в Център за рехабилитация на хора с увреждания.

Началникът на пожарната в Бяла – Свилен Рачев сам взе решение да стигне до цистерната и да затвори крана и го направи, за което изказвам благодарност, заяви Валентин Панайотов. 

Той обяви, че прокуратурата ще се задейства и ще извърши проверка по случая.