Лицензът на дома за стари хора „Свети Георги“ във Варна е отнет още миналата година, когато трябваше да бъдат подновени лицензите на всички социални институции. Но заради множеството нарушения и проверките на контролиращата агенция лицензът не е бил подновен.

Пожарът в дома отне живота на четирима души, един е в болница.

В този дом през юли месец миналата година имаше друг подобен случай. Тогава сградата се намираше на друга локация, но отново пожарът взе четири жертви. През последните месеци домът също беше обект на проверки на bTV и разказахме за нелеп смъртен случай, който се случва след сбиване между двама от домуващите.

Още тогава стана ясно, че домът функционира без лиценз и то вече пет месец.

„В случая смятам, че прокуратурата, която тогава все беше сезирана и не само прокуратурата в един момента днес чуваме изказвания, а все едно за първи път прокуратурата чува за този проблем. Конкретно в този дом във Варна, което не е истина, а те са сезирани по надлежния ред. Тогава по надлежния ред бяха сезирани и всички останали заинтересовани страни и заинтересовани институции. Така че в случая говорим за една сграда, за една част на дейност, която в момента извършва нещо, което по никакъв начин не може да се нарече дом за стари хора“, каза бившият социален министър Надя Клисурска.

Според ръководителя на Окръжната прокуратура във Варна Красимир Конов лицензирането е в правомощията на социалното министерство и по конкретно на АКСУ.

„Констатирани са нарушения относно етичното отношение към потребителите. Грубо отношение, най-общо незачитане на техните човешки права. Прокуратурата не участва в този процес. Започнали сме проверка по случая. Обжалването в някои случаи спира изпълнението. Има противоречие в тълкуването дали едно обжалване спира, или не спира изпълнението“, каза той.  

„Нямам какво да кажа, безсилен съм. Без глас, без думи. Пореден инцидент и няма орган, който да контролира тези социални домове - нито съд, нито  прокуратура, нито местна власт. Прехвърлят си отговорността един на друг, въртим се в омагьосан кръг, а хората мрат като въшки. Трябва да има специализиран орган за непрекъснат контрол, защото тези хора нямат капацитет, нито са психолози, нито специалисти“, каза Михаил Петров, адвокат по дело за смъртен случай в същия дом.

Вчера екип на bTV се свърза с ръководството на дома. Светльо Черамов е собственик освен на този, на още два в Девня и в Пловдив. Лицензът е отнет и за трите, тъй като е на фирмата, която ползва социалната услуга.

Според него е абсолютно законно, докато се обжалва решението в съда той да продължава да функционира и каза, че ще продължава да го прави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!