След последния пожар в Дома за стари хора „Св. Георги“ стана известно, че институцията работи без лиценз.

Оказва се, че това е законно, докато решението на контролиращата агенция се обжалва, какъвто е случаят с конкретния дом. А самото обжалване може да продължи месеци, а вероятно и години. В конкретния случай, то продължава вече пети месец, а експертите го наричат законов вакуум или пропуск.

Това не е първата проверка на този дом. До момента са установени множество нарушения, наложени са финансови санкции.

През последните 2 месеца в разследванията на bTV разказваме дори за смъртен случай в този дом, както и в няколко други.

Съществени резултати от проверките на институциите обаче няма.

Два пожара с общо осем жертви, много нарушения и работа без лиценз – това е равносметката в дома за възрастни „Свети Георги“ във Варна само за последната по-малко от година.

„Нещо, което не може да се нарече дом за стари хора. Какво правим, ако утре аз реша да ставам лекар? Откривам лекарски кабинет без диплома и започвам да лекувам хора“, коментира бившият служебен зам.-министър на труда и социалната политика Надя Клисурска.

След първите инциденти в края на миналата година, проверките започват. Вижда се, че предписанията не се изпълняват, разказва тогавашният социален заместник-министър.

„Всички нива на прокуратурата - районна, окръжна, главен прокурор бяха сезирани за тези установени нарушения. В един момент днес чувам… изказвания, че едва ли не те за първи път чуват за този проблем“, казва Клисурска.

За пропуски признават и от сегашното ръководство на министерството.

„Подобна трагедия можеше да се очаква при положение, че институциите са оставили този дом да работи. Единственият законен ред, по който тази дейност може да бъде преустановена, е с акт на правоохранителните органи“, казва заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

„Прокуратурата няма правомощия да преустановява дейността на такива социални домове“, казва пък Красимир Конов, ръководител на Окръжна прокуратура-Варна.

Същото твърди и социалната Агенция, която контролира домовете у нас. А проверките им са установили сериозни нарушения. Констатациите хвърлят светлина върху това защо извършителят на пожара е настанен в дом за стари хора, въпреки че е на 53 години.

В дома във Варна са настанени хора с различни заболявания, които са извън целевите групи.

„При проверките на контролиращата Агенция за качество на социалните услуги е констатирано, че в дома във Варна са настанени хора с различни заболявания, които са извън целевите групи. Освен това са настанени хора без заявено желание и личен избор от тяхна страна, което е в нарушение на закона“, съобщават от Агенцията за качество на социалните услуги.

Така в края на миналата година лицензът на фирмата собственик „А 2017“ ЕООД не е подновен. Въпреки това домове на фирмата продължават да функционират във Варна, Девня и Пловдив. Успяваме да се свържем със собственика Светльо Черамов по телефона.

„Ние обжалваме и докато обжалваме продължаваме да работим“, заяви Черамов.

„Има противоречие в тълкуването дали едно обжалване спира или не спира изпълнението. Това са човешки съдби. Би следвало да се търси и решение какво би станало с тях при едно принудително затваряне“, казва Красимир Конов, ръководител на Окръжна прокуратура-Варна.

Преди месец в разследване на bTV разказахме за 64-годишния Петко Ангелов, който губи живота си след жесток побой от друг домуващ в същия дом.

Дъщерята на Петко заведе дело не само срещу извършителя, но и срещу липсата на реакция от персонала.

„Пореден инцидент и няма орган, който да контролира тези социални домове - нито съд, нито  прокуратура, нито местна власт, прехвърлят си отговорността един на друг, въртим се в омагьосан кръг, а хората мрат като въшки“, казва адвокат Михаил Петров.

Затова експертите са категорични - за решението на проблема трябват законови промени и по-строг контрол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!