В пловдивското село Шишманци бе изпратена мобилна станция за измерване чистотата на въздуха. Протестите срещу обгазяването от горящото сметище наблизо продължават.

Тази сутрин данните показват, че има леко завишаване на някои стойности на въздуха – фините прахови частици, азотните и серните оксиди. От екоинспекцията в Пловдив обаче бяха категорични, че няма превишения на нормите.

Това леко повишаване на стойностите могат да се отразят неблагоприятно върху хората с белодробни проблеми. Няма обаче основание за сериозно притеснение, уточниха от екоинспекцията.

Вчера екип на bTV направи паралелно замерване с мобилно устройство, което показва въздуха в реално време. Мобилната станция разполага с два сензора, които улавят фини прахови частици на всеки 35 секунди.

Снимка: btvnovinite.bg

Уредите показват, че въздухът е чист. В края на селото, в близост до пожара обаче, има леко повишение на нормата.

Въпреки че стойностите не отчитат голямо отклонение, местните жители се притесняват. 

Проверката на екипа на bTV не установи завишаване на стойностите и вечерта. Миризмата на изгоряло обаче се усеща с всеки полъх на вятъра.

За втора поредна сутрин местни блокираха пътя към сметището, което продължава да пуши. Хората нямат разрешение за протест, но по думите им те не протестират, а пият кафето си там.

Те излязоха на пътя с маски на устите, защото не вярват на данните от екоинспекцията, че няма замърсяване на въздуха.

Кметът на Раковски подкрепи хората, които излязоха да протестират. По думите му заводът или трябва да работи безопасно, или трябва да бъде спрян.