Жителите на селата Стряма, Шишманци и Белозем излизат на протест пред завода за отпадъци, който гори втори ден. Протестът се организира в социалната мрежа с начален час 6,15 сутринта, когато пристигат първите камиони. 

Протестът е  под надслов "Да спрем отровата от "Еко" завода в село Шишманци", предаде "Фокус". Хората ще настояват за строг мониторинг на мерките за безопасност с оглед предотвратяване на замърсявания занапред. Протестът е продкрепян и от местните и общински власти. 

От страна на ОД на МВР - Пловдив са взети необходимите мерки за осигуряване безопасността на движението и недопускане на закононарушения в района на пловдивското село Шишманци във връзка евентуалния протест, съобщиха от пресцентъра на полицията. За протеста няма официално уведомление, твърдят от полицията.  

На място продължават да дежурят екипи на пожарната, а служители от РУ Раковски и сектор Пътна полиция периодично следят за евентуално силно задимяване на магистралата и са в готовност да подпомагат трафика, се казва още в съобщението.  

Не искаме заводът да бъде затворен, защото в него работят много хора, а отделно четири от селата сме освободени от такса смет, но искаме да се затегне положението на територията му и да не се допускат повече пожари и да се осигури по-безопасна среда, каза за БТА кметът на Белозем Иван Тачев.

Дежурни екипи продължават да гасят пожара на сметището  край Шишманци. Борбата продължава вече второ денонощие. 

Силният вятър на моменти  разпалва отделни огнища. Огънят гори в дълбочина и прави трудно гасенето с вода,затова екипи  от завода помагат със запръстяване на огнището. Площта на пожара се простира на над 2 декара, от управата на завода не изключват да има човешка намеса при възникването на огъня.

Недоволството на хората от съседните села тази сутрин ескалира и те блокираха достъпа на сметоизвозващите камиони. Според предварителните данни на мобилнтаа лаборатория на  Агенцията по околна среда и води  серният диоксид е около нормата.